19 February 2009

Gajah Serang Keretapi

Gajah Serang Keretapi - Pada tahun 1894 (Tapah Road-Teluk Intan, formerly Teluk Anson)

Tiga gerabak tergelincir selepas dirempuh gajah jantan yang naik minyak

ZAMAN sebelum dan selepas merdeka, ketenteraman negara sering diganggu, termasuk ancaman pengganas komunis yang menuntut hak untuk memerintah negara melalui kekerasan dan kekejaman.

Mereka melakukan pelbagai ancaman seperti memusnahkan harta benda, kemudahan awam, perhubungan seperti jalan raya, jambatan serta laluan kereta api. Semuanya bertujuan menakutkan rakyat serta melumpuhkan kekuatan pasukan keselamatan.

Namun, di sebalik kejadian itu, sistem perkhidmatan kereta api yang kini dikendalikan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) pernah beberapa kali melalui ‘serangan luar jangkaan’ yang mengakibatkan kematian dan kerosakan.

Serangan luar jangkaan itu ialah daripada sekumpulan gajah yang naik minyak dan mengamuk dengan menyerang kenderaan yang meluncur laju di landasan, semata-mata mahu membalas dendam termasuk kejadian yang berlaku kira-kira 115 tahun dulu.

Photobucket

Kejadian itu kekal dalam lipatan sejarah KTMB hingga sekarang dan juga sejarah negara amnya membabitkan perjalanan kereta api penumpang dari Ipoh, Perak menuju ke Kuala Lumpur.

Serangan itu berlaku pada 1894, apabila kereta api wap membawa tiga gerabak penumpang yang kebanyakannya terdiri daripada saudagar serta tauke lombong yang baru pulang meninjau beberapa lokasi perlombongan di Perak.

Sebaik tiba di Teluk Anson (kini Teluk Intan), kereta api yang dipandu seorang warga Inggeris itu diserang seekor gajah jantan yang sememangnya menunggu di situ bersama kumpulan sekawan gajah lain lalu merempuhnya secara berdepan.

Photobucket

Mengikut penduduk kampung, dua pekerja kereta api warga India yang berada di dalamnya meninggal dunia, mungkin akibat kecederaan ketika kereta api terbalik akibat rempuhan itu, beberapa gerabak terkeluar dari landasan. Gajah jantan itu memang besar, lebih tinggi daripada gerabak kereta api. Mengikut cerita lisan, gajah jantan itu mengamuk sebab sebelum kejadian itu, anaknya mati dirempuh kereta api di kawasan sama.

Gajah memang dikenali antara binatang yang memang pantang atau terlalu sensitif melihat lampu pada waktu malam. Secara kebetulan, kejadian itu juga berlaku pada waktu senja, antara jam 5 hingga 7 petang dan tempat kejadian juga memang gelap kerana terletak di kawasan hutan.

Photobucket

Ketika kejadian, kereta api berkuasa wap itu memang dipandu laju antara 40 hingga 50 batu sejam (kilometer) dan ia dianggap laju bagi keupayaan enjin kelas wap.

Akibat rempuhan kuat secara berdepan, gajah jantan itu mati di tempat kejadian. Tengkorak kepala gajah disimpan di Muzium Taiping, Perak dan tulang pahanya masih disimpan muzium KTMB manakala gadingnya difahamkan dibawa pulang ke England.

Tulang paha gajah jantan setinggi kira-kira hampir semeter itu masih disimpan elok dan dipamerkan di ruang legar mini muzium KTMB di ibu Pejabat KTMB, Kuala Lumpur.Pengunjung boleh melihat sendiri tulang itu serta mendapat maklumat ringkas mengenai kejadian. Di situ juga terdapat gambar seorang saudagar Inggeris berdiri di atas bangkai gajah di tempat kejadian.

Namun ketika ini, masih juga berlaku kejadian kereta api merempuh gajah melintas landasan terutama di laluan ke Pantai Timur dan terbaru berlaku berhampiran Kuantan, Pahang. Seekor gajah yang dirempuh pada 27 Mei 2007 kira-kira jam 4.50 pagi lalu lumpuh selama dua hari sebelum mati.

6 comments:

Mohamad Nazmi Zaidi said...

hahaha. famous kot gajah ni. tu dia punya signboard tu ade lg ke? x jumpe la carik aritu

Unknown said...

ada lagi bro, nampaknya diorang maintain tempat ni.....info dari saudara yang duduk kat teluk intan.

relbus said...

baru minggu lepas baru pergi tempat itu.... semak samun tak terjaga

dzulkiflee basari said...

PEMANDU KERETAPI TU ADALAH MOYANG SAYA FRANCIS RALSTON JONES. ADA LAGI KE INFO BERSABIT PENAMA TERSEBUT

mapetm said...

Oh ye ke ? Setakat ini tak ada info berkaitan nama tersebut, jika ada apa-apa maklumat bolehlah berkongsi

Loo Jen Yeh said...

Datuk saya nama Loo Seng Onn yg berkhidmat sejak tahun 1920-1950' sebagai Station Master di KTM. Jawatan yg terakhir dia pegang sebagai Station Master di Gemas. Adakah sebarang maklumat tentang dia.??